Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75,6 км от АМ „Русе - Велико Търново“

Тръжната процедура е разделена на две - за участъка от Русе до Бяла и обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност е за близо 983 млн. лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 21 януари 2021 г.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. АПИ предлага проектът да се финансира от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от „Дунав мост“ при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и Шипка.

Предвижда се по трасето да бъдат изградени 22 моста и виадукта с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла - Велико Търново.

Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето.

В момента първокласният път Русе - Бяла е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. Очакванията са с изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее. Срокът за изпълнение е 1810 календарни дни.