Израелският гражданин Гал Барак, издирван от австрийските власти заради предполагаемо участие в измами за десетки милиони евро, е опитал да напусне България през „Калотина”, а към момента е у нас под домашен арест. Това става ясно от официалната информация на прокуратурата по случая, придобил голяма известност в австрийските медии.

Става дума за схема с хиляди жертви в Германия, Австрия и други страни от ЕС. Те се регистрирали във фиктивни платформи за инвестиции, като обаче преведените от тях пари се оказвали владение на престъпната група. Средствата се нареждали „към различни банкови сметки, включително извън пределите на Р България, като по този начин се извършва изпиране на предмета на измамите”, уточняват от прокуратурата.

В изпълнение на Европейската заповед за арест, СГП е извършила 34 претърсвания, изземвания и обиски на лица с множество иззети веществени доказателства. Разпитани са служители в колцентрове и фирми, използвани за дейността на групата. Показания са дали и 10 души, които имат обвинения в Германия и Австрия.

Барак, за когото се смята, че е основен член на бандата и е наричан в медийни публикации "Вълкът от София", е бил задържан на 30 януари след опит да избяга от България. Първоначално е бил оставен за постоянно в ареста, но на 7 февруари апелативният съд е изменил мярката му в по-лека.

Окръжният съд в София работи по искането за предаването на Гал Барак на австрийските власти.