Приетото от правителството постановление, задължаващо големите хранителни вериги да предлагат определен процент стоки на местни производители, е резултат от деструктивното поведение на агроминистъра Десислава Танева и създава множество рискове за свободния пазар у нас. Това е позицията на „Билла“, „Ди Ем“, „Кауфланд“, „Лидл“, „Про Маркет“, „Т Маркет“, „Аванти“ и „Фантастико“, качена на сайта на Сдружението за модерна търговия.

„Изненадани сме от предложенията на земеделския министър и то в момент, в който успяхме да убедим потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки и потреблението се нормализира (…) Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева - допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание“, пишат от търговските вериги.

От бранша са категорични: „С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя“.

Ограниченият обхват на постановлението и информациите, че за някои вериги може да има държавни субсидии водят и до подозрение, че търговците ще бъдат поставени в неравностойно положение, става ясно от писмото.

„Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години – 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина. Нека журналистите поразровят в полза на чий джоб. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?“, питат от търговските вериги.

Вижте цялото становище на следващата страница: