Продължава спецакцията в страната срещу търговията с вот преди гласуването на 11 юли. 669 души са арестувани за 24 часа.

Издадени са 4800 предупредителни протокола и 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове. Това сочат данните на МВР за 5 дни. Проверени са и над 1200 собственици на фирми, за да се предотврати корпоративен вот.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверени са и над 6900 лица от криминалния контингент. Прокуратурата наблюдава 24 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес.

Снимка: btvnovinite.bg

Образувани са 222 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

Ситуацията в Сливенско

От рано сутринта в сливенското село Градец полиция и жандармерия претърсват заложни къщи, офиси за бързи кредити и частни домове. 

В дома на семейство Колеви са открити тетрадки с над сто имена, лични данни и отбелязани парични суми са открити. Радослав разказва, че когато е бил посетен от униформените, все още е спял.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е заплаха, те го правят човек да не отиде да си даде гласа, за когото иска“, допълни Радослав Колев.

Мъжът работи към ямболска фирма за бързи кредити. Уточнява, че срещу имената на хората е записвал сумата, която му дължат, а вноските отчитал с касови бележки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че бяхме дали някъде към 58 хил. лв. Сега има за събиране около 30 хил. лв.“, посочва Радослав и отрича да се занимава с купуване на гласове – политиката не го вълнувала.

Издирваните лица от списъка бяха десетки, а други чакаха пред полицията за разпит. Под наблюдение остават заложни къщи и офиси за бързи кредити с големи парични обороти. По случая е образувано досъдебно производство.

Официално задържани за купуване на гласове до момента няма. Утре полицията ще продължи с разпитите на хората от списъка.

Ситуацията в Пловдив

Разпити за търговия с вот имаше и в Пловдив. Полиция и прокуратура работят рамо до рамо по наказателното производство за купуване на гласове в кв. „Столипиново“. Двете страни днес твърдят, че работят заедно, въпреки че преди ден влязоха в остър спор.

Над 2000 души, чиито имена са били в открити в тефтера на местен бизнесмен с цех са дограма, се очаква да дадат показания по образуваното досъдебно производство.

„Всичките са лица, които са имали отношение към случая. Някои съдействат, други - не“, заяви наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Част от тях днес бяха викнати в Шесто РУП-Пловдив. Според прокуратурата има данни, че са се купували гласове за три политически партии, като един глас се е търгувал за около 30 лв. Десет души вече са си признали, че са взели пари, за да дадат своя вот за конкретна политическа сила. Други са си признали, че са предлагали пари за тази дейност.

„Има хора, които са давали пари, така и такива, които са взимали пари. Имаме данни, че тази схема е щяла да се приложи и на предстоящите избори. Затова влязохме в офиса, за да проверим тези тефтери с каква цел се пазят“, уточни ст. комисар Петър Тодоров.

Към момента няма повдигнати обвинения към бизнесмена у когото бяха открити тефтерите. В пловдивската полиция са изпратени 36 сигнала за нарушаване на изборния процес. 

Ситуацията в Кърджали

При претърсване в жилище в Кърджали криминалисти са открили  и иззели списъци с около 600 имена, за които съществуват оперативни данни, че са изготвени с цел да бъде упражнено влияние върху избиратели, за да гласуват в полза на определена политическа сила.

До момента е изяснено, че върху част от иззетите материали са отбелязани две политически партии.

В полицейското управление е задържан 47-годишният обитател на жилището. Образувано е досъдебно производство.