Търговци в Свищов излязоха на протест, за да защитят обектите си, които трябва да бъдат премахнати. Предизвестията, за освобождаване на терена до 15 януари и събарянето на обектите до 30, са издадени от Стопанската академия в Свищов. Наемателите подозират интересите на външен инвеститор и настояват за спиране и проверка на процедурата. 

Снимка: btvnovinite.bg

В знак на протест, рано тази сутрин наемателите на терени затрудниха движението, пресичайки бавно пешеходната пътека пред обектите им.

 “Това място е в близост до училище и до болница не е подходящо за хипермаркет, а повече са необходими такива обекти като техните”, посочи Елизабет Людмилова, жител на Свищов. 

Шенол Акманов има тук заведение за бързо хранене от 2006 година. От него се издържа цялото му семейство. Потресени сме от ситуацията, значи на 15 януари като бездомни кучета ще бъдем изхвърлени на улицата, казва той. 

Снимка: btvnovinite.bg

А Кенан Акмановсподеля, че преди 5 месеца се е върнал от Англия, но след тази ситуация ще трябва пак да се върне в чужбина. 

Имотът е собственост на Министерството на образованието, преотстъпен преди години за стопанисване от Стопанската академия. Заради незавидно финансово състояние, висшето училище е принудено да се раздели с някои от губещите си обекти. 

Снимка: btvnovinite.bg

“Имаме разходи за данъци, значи това е терен 12 дка, имаме за поддръжка ...това е публично държавна собственост. Ние имаме само право да го върнем и сме предприели с решение на академичния съвет именно това действие”, обяснява проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанска академия “Димитър А. Ценов“. 

Действията са част от одобрения от Министерски съвет, през май миналата година, план за оптимизация дейността на Академията.

Снимка: btvnovinite.bg

От висшето училище заявиха, че са готови да предложат на търговците други помещения за ползване.

А как Министерството на образованието ще подходи към спорния терен, засега не е ясно.