Търговци в Свищов излязоха на протест срещу премахването на обектите им.

Предизвестия за освобождаване на терена до 15 януари и събаряне на обектите до 30 януари са издадени от Стопанската академия в града. Наемателите подозират интереси на външен инвеститор и настояват за спиране и проверка на процедурата.

В знак на протест рано тази сутрин наемателите на терени затрудниха движението, пресичайки бавно пешеходната пътека пред обектите им.

Теренът е собственост на Министерството на образованието, преотстъпен преди години за стопанисване на Стопанската академия. Заради лошо финансово състояние висшето училище е принудено да се раздели с някои от губещите си обекти.

„Имаме разходи за данъци, значи това е терен 12 дка, имаме за поддръжка ...това е публично държавна собственост. Имаме само право да го върнем и сме предприели с решение на академичния съвет именно това действие“, казва проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов.

Действията са част от одобрения от Министерски съвет план за оптимизация дейността на академията. От Министерството на образованието не възразяват. Процедурата по отнемане правото на управление върху имота е в ход.

А от висшето училище заявиха, че са готови да предложат на търговците други помещения за ползване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!