Има хора, които с очите си казват всичко, а думите са само допълнение. Такива са и очите на младия писател Иво Христов

Той е едва на 16, но вече има 4 издадени книги. Още от малък Иво Христов бил по-различен от другите деца, защото вместо с влакчета и топки си играел с книжки.

Романите на Иво са четиво, с което родителите му трудно биха могли да заспят. Защото са изпълнени със смразяващи сюжети, заплетени криминални загадки и кървави престъпления.

Снимка: bTV

„Календарът на живота” е една от книгите на Иво. Заглавието ѝ много напомня живота на семейството му. Защото от четири години то брои всеки ден като победа над болестта.

До 12-тата си година Иво имал щастливо и спокойно детство. И така до един февруарски ден, в който животът му се преобръща. Една сутрин Иво се буди с неразположение. Боли го главата и не усеща лявата половина на тялото си.

Снимка: bTV

„Всичко стана за миг. Всичко се случи със скоростта на мълния, защото от лудешкото каране на колела и мотори на улицата изведнъж ни се стовари новината, че организма на детето ми е пълен с тумори и то не къде да е, а на най-страшните места – главен и гръбначен мозък”, разказва майката на Иво.

Така преди четири години започва битката на Иво и семейството му с болестта. Без да подозират, че трудностите тепърва предстоят.

Снимка: bTV

„Направиха изследване и на гръбнака и новината беше сриваща. Тумор точно там, където главният и гръбначният мозък се съединяват. Той е увит около гръбначния мозък като пръстен и расте като пръстен, колкото повече расте – затяга мозъка”, споделя майката.

Тогава Иво е пренасочен към болница в Германия с прогноза, че му остават 2 седмици живот. Следват още операции, тогава в борбата се включва и Фонда за лечение на деца, тъй като сумата нужна за животоспасяващите операции е непосилна за семейството му.

Снимка: bTV

В следствие на операциите Иво губи слуха на дясното си ухо, а с лявото днес чува едва на 50 %.

Но  днес не само е доказателство, че за силната воля няма прегради, а и че мечтите нямат граници. След всяка операция се учи да ходи и яде като малко дете.
В най-трудния момент след първата операция Иво намира спасение в писането. Първата си книга пише на машина, защото лекарите не му позволяват да стои пред компютър.

„Приятелите умират заедно” , „Животът не струва пари” и „Тя е моя” са другите заглавия на младият автор, които се радват на голям читателски интерес. А вече е готова и петата му книга.

На Иво му предстоят още много тежки битки, тъй като туморът, който расте до ухото му заплашва да отнеме слуха му изцяло. За да събере нужната сума за прегледите и лечение в Германия, майка му изработва сувенири и икони.

Снимка: bTV

„Разбира е малко преди да заспя вечер  се страхувам и си казвам, че може би това е някакъв кошмар, но не осъзнавам какво се случва и продължавам напред. Може би на нас хората така ние вродено , да продължаваме напред и да се борим. Но лично аз се чувствам победител в момента, не знам дали съм, но се чувствам такъв”, казва момчето.

Ако желаете да помогнете на Иво Христов, сметката е:

Иво Ивов Христов

IBAN: BG47 BPBI 7940 4078 0325 01

BIC BPB I BGSF

Юробанк България АД