Таксиметрови шофьори се събраха пред сградата на община Пловдив, за да протестират срещу увеличения патентен данък на 750 лева. На място имаше около 50 души,без таксита. Кметът не излезе от общината, а полиция охранява събитието.

По думите им, налогът ги обрича на мизерия - едни щели да фалират, а други да вдигнат таксата за превоз с 10 стотинки. Подкрепиха ги и техни колеги от Бургас.

В рамките на десет дни това е втори протест.

На 21 декември шофьорите блокираха в час пик централни булеварди в Пловдив и поискаха да се срещнат с кмета на града Иван Тотев, но от общината им казаха, че той е излязъл малко преди те да се съберат.

Снимка: Райна Зайкова

Според някои от шофьорите добрата страна е, че налогът от 750 лева на година може да се плаща на равни части всеки месец, но тогава пък трябва да купуват ежемесечен стикер за разрешително, който е 34 лева.

Снимка: Райна Зайкова

Превозвачите смятат, че новият налог ще доведе до повишаване на тарифите поне с 0,10 лева на километър, което ще компенсира донякъде увеличението на данъка. Те поставиха отново и старите си проблеми - забраната да спират на автобусни спирки, недостатъчните стоянки, както и това, че такива изобщо няма на ремонтираните булеварди.