Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест в Русе. Те настояват за справедливи присъди за убийството на техен колега, извършено от двама непълнолетни младежи при грабеж в село Николово преди две години. Колеги на убития Валери Спиридонов се събраха пред Окръжния съд, където започна делото срещу извършителите.

Близо 200 автомобила се включиха в шествие по улиците. С минута мълчание пред сградата на съда шофьорите почетоха паметта на 60-годишния Валери Спиридонов.

„Искаме да имаме някаква сигурност. Не да караме със страх. Излезли сме да изкараме някой лев за прехрана на семействата си и може да не се приберем”, заяви шофьорът на такси Иван Илиев.

Неговият колега Владимир Иванов призова да се направят промени в закона за таксиметровия превоз и да има паник бутон, който да сигнализира на тел. 112 с локацията на колата, както и да има видеонаблюдение в автомобилите.

Сред протестиращите беше и Апостол Вълчев от Ямбол, който оцеля по чудо, след като беше прострелян от 14-годишно момче.

„Не се чувствам защитен, както и никой колега предполагам след тези случаи”, отбеляза таксиметровият шофьор.

До последно се очакваше процесът срещу 18-годишните Николай Василев и Деян Цветанов  да се гледа по съкратената процедура, което да намали присъдите им с една трета, но Деян отказа да се признае за виновен. Докато делото вървеше в съдебната зала, долу шофьорите скандираха „Справедливост”.

Ако младежите бъдат признати за виновни, ще получат между 5 и 12 години затвор, тъй като по време на престъплението са били непълнолетни.