Да не се разрешава лица със съдебно минало да бъдат водачи на таксиметрови автомобили. Това е едно от предложенията на транспортното министерство след трагичния инцидент на столичния бул. „Цариградско шосе”, при който пиян таксиджия помете 12 души.

Според зам.-министъра Георги Тодоров, е готов пакет от мерки за промени в законодателството, които ще бъдат съгласувани и с Министерство на финансите. Сред другите предложения за реформи в сферата на таксиметровите превози е психологическият подбор на водачите.

„Всички психотестове трябва да бъдат приравнени”, отбеляза зам.-министърът. Според него всички таксиметрови компании е нужно да разполагат със свидетелство за съдимост на своите служители с оглед на това, да има по-разумен контрол от страна на държавните органи.

Междувременно изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков обяви, че от 10-15 години в България няма нито едно отнето разрешение за осъществяване на дейност на таксиметрова компания. В момента обаче течал процес по отношение на отнемането на лиценз на една от компаниите.

„Необходимо е и таксиметровите шофьори да дават всяка година информация за своето състояние. Не може един водач, който е постъпил през 2001 година, да не е предоставил повече информация, тъй като той може вече да е осъждан няколко пъти до сега”, коментира още Божков. Той определи като проблем и това, че в момента разрешението за водач на таксиметров автомобил е безсрочно, което според него трябва да се промени.