Отлив на туристи се наблюдава от лугата в Бургас. Причината е таксата от 2 лева за ползване на природните дадености на солниците, въведена това лято.  

Солниците са предпочитани и за местните хора, и за гостите за лечение на ревматоидни заболявания, но таксата предизвиква разнопосочни мнение и отзиви сред тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои отбелязват, че не получават бележки за платената такса, други са на мнение, че трябва да се плаща заради направената инфраструктура, а трети смятат, че не е направено достатъчно, за да се вземат тези пари.

Солниците вече са частни, но собственикът им  Николай Пиронков отказа да коментира какво е довело до въвеждането на таксата и каза, че ще говори по казуса само след предварително уговорен среща в неговия офис.

Снимка: btvnovinite.bg

От 3 години до солниците върви електровлакче, но заради таксата е празно, обяснява мъжът, който го управлява.

Снимка: btvnovinite.bg

„Намаляха, по-възрастните хора с малки пенсии някак си им е трудно да идват”, казва шофьорът на електровлакчето Димитър Милчев и отбелязва, че миналата година хората са се „карали, за да се качат на влакчето и да дойдат на лугата, а тази година не е точно така."

Общински съветници поискаха собственикът да обособи обществена безплатна зона на солниците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Написахме едно отворено писмо с молба да се разгледа възможността хората, които имат заболявания и възрастните хора да ползват солниците безплатно”, заяви общинският съветник Димитър Людиев.

Общинарите чакат отговор на писмото.