Свлачище между Балчик и „Албена“ затрупа двама души, заведение, каравани и коли. Мъж и жена бяха извадени от спасители и са в болница, без опасност за живота. Заведението е било без посетители, защото в момента е отваряло.

Голямото количество земна маса рухва пред очите на Евгени Цонев, който е на почивка в „Албена“.

"Само чух огромен тътен, най-големите дървета тръгнаха отгоре и стана огромно свлачище, сигурно 300 кубика и повече“, разказа той.

Снимка: bTV

"Голям шум, голяма пушилка, свлачището помете заведението и пътя“, добави Пламен Калинков.

Под земната маса остават наемателят на заведението и съпругата му. Той е изваден само с охлузни рани, по-тежко е пострадала жена му.

"Установено е, че е затрупана от мебели с увредени долни крайници", заяви директорът на пожарната в Добрич Дарин Димитров.

"Жената има огромен късмет, че е застанала между два фризера и стената, като единият фризер е играл ролята на подпора", обясни кметът на Балчик Николай Ангелов.

И двамата са в болница, без опасност за живота. 61-годишната жена беше опериран в болницата в Добрич. Лявото й стъпало е било смачкано, с няколко фрактури. След близо 3-часова операция медиците са го възстановили, но предстои дълъг процес на лечение.

Съпругът й, който първоначално беше транспортиран до болница във Варна, по собствено желание е настанен за лечение в Добрич. Утре и той ще бъде опериран, но неговите травми са леки.

Снимка: bTV

Служебният министър на туризма вече е разговарял с концесионера на плажа. "Албена“ е наемател на плажа, няма щети по плажа, там е свлачищнва зона, укрепвана е преди години, но изглежда свлачището пак е тръгнало“, каза Илин Димитров.

Заради активното от години свлачище движението на автомобили по алеята между „Албена“ и Балчик е забранено.

"Водили сме много преписки с полицията, те трябва да осигурят безопасността, но бизнесът надделява", заяви кметът на Балчик.

В района има четири търговски обекта. Общо 17 автомобила, навлезли по алеята въпреки забраната, останаха блокирани заради свлачището.

Снимка: bTV

"Не може да ни глобят, понеже знак не се слага на портал, а се слага на пътя“, заяви Пламен Калинков.

Въпросното свлачище е част от по-голямо, което е вписано в регистъра на свлачищата у нас.

"Определено крие опасности от възникване и развитие на свлачищните процеси. Във връзка с това през 2020 година МРРБ възложи да бъде изготвен идеен проект за укрепване на точно този участък. Проектът беше изготвен през 2022 година и е предаден в МРРБ", обясни геологът проф. Стефчо Стойнев.

Проектът за укрепване ще бъде реализиран, когато бъдат осигурени средства от държавата. В късния следобед алеята беше разчистена.

Това е втори инцидент на същото място. През 2003 г. при свлачище загиват тогавашния собственик на заведението художникът Христо Господинов и неговата счетоводителка.