Египетски лешояд е бил открит мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на град Джебел, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Бояна е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

Получен е сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата, а малко по-късно екип със специално обучени куче открива птицата. 

Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая започва разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на рядката птица.

"Със сигурност става въпрос за бракониерска проява. Египетският лешояд е строго защитен вид, световно застрашен в целия свят и наказанието за такава проява е доста сурово , според българското законодателство. Грозят го до 5 години затвор и до 20 хиляди лева глоба, ако бъде установен и доказан извършителят", коментира Волен Аркумарев,  орнитолог в Българското дружество за защита на птиците.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му.