Брутният вътрешен продукт на България ще се увеличи с 1,7% през 2023 година. Това показва последната прогноза на Световната банка. Прогнозата от юни 2022 година е била за икономически растеж на страната ни с 4,3%.

За Централна Европа средният прогнозиран растеж е 1,1%, а за Западните Балкани – 2,5%. Очакванията са Румъния да постигне ръст на икономиката от 2,6% през 2023 година, Хърватия – 0,8%, Унгария – 0,5%, а Полша – 0,7%.

Ръст на БВП според прогнозите на Световната банка
Снимка: Световната банка

„Високите цени на енергията водят до дефицити в икономиките, които са вносители. Това генерира по-големи разходи за обезщетения за горива, въвеждане на тавани на цените и подкрепа за бизнеса и домакинствата“, се посочва в доклада.

Уточнява се, че за Централна Европа и Западните Балкани финансовата помощ за високите цени на енергията е била между 1% от БВП, както в Сърбия, до 3% от БВП за 2022 година в България.

Основен риск пред икономическия растеж на държавите от региона е продължаването на войната в Украйна, високите цени на енергията и опасност от трусове в държавите от еврозоната.

 „Въпреки че Европейският съюз изпълни заложените си цели за напълване на газовите хранилища преди зимата, малко вероятно е това да се случи отново, тъй като „Северен поток 1“ е спрян, а липсва и изградена инфраструктура, която да диверсифицира доставките на газ“, подчертават от Световната банка.