Когато един посланик се викне за консултации и се задържи продължително, това означава, че диалогът е сведен на по-ниско равнище. Това решение е провокирано от поведението на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, при това в предизборна обстановка, коментира журналистът Светослав Терзиев привикването на посланика ни в Турция Надежда Нейнски за консултации у нас.

България правилно показа, че в този момент не иска да изглежда слаба и уязвима, добави Терзиев.

Тези действия съвпаднаха с общото напрежение, което се появи между Турция и други държави като Холандия и Германия, но там то възникна по други причини – защото Турция искаше да агитира за своя референдум. У нас такива действия няма, каза още той. 

Гьокче не е изгонен, защото това би била крайна мярка. С привикването на Нейнски се цели да се избегне реципрочността на репресивни действия, но едновременно с това да се каже твърдо, че България би искала да се избегнат тези „недоразумения”.

Турция няма да извика посланика си сега, тъй като има интерес той да стои тук и да изпраща информация. Мисля, че този знак беше разбран – Турция свали равнището на напрежението и вече няма съобщения за официални турски действия, които са укорими, извършени на българска земя. Турция стана по-предпазлива, добави Терзиев.

Вижте още във видеото: