Обширен материал за предстоящите избори в България излъчи снощи балканската редакция на катарския телевизионен канал „Ал Джазира“. В него журналистът на bTV Светослав Иванов е цитиран да казва, че „случващото се в България е в синхрон с обществените тенденции в Европа. Времето на големите мнозинства просто свърши. Дойде времето на малцинствата, които трябва да се научат да си говорят помежду си. Пет поредни избора в България са доказателство, че страната ни се променя“.

Авторите на материала Зоран Koсанович и Мирослав Нацков отбелязват, че България е дълбоко засегната от икономическата криза.

„Повечето анализатори казват, че България е в задънена улица или се върти в омагьосан кръг. Но периодичната поява на една и съща картина може да се разглежда и като част от демократичния процес, който работи по този начин. България нито е първата, нито е последната страна, в която се наблюдава подобен феномен. Все още не сме задминали Израел, където също се получи подобна картина в последните години“, продължава водещият на „120 минути“.

В анализ за предстоящите избори у нас, списание „Икономист“ отбелязва, че политическият пейзаж в България в момента е лишен от доминация на големите партии.

“Родителите в София обичат да водят децата си в Музея на илюзиите, където могат да направят изкривени снимки на себе си в странни огледала и да се взират в оптичните илюзии. Докато България се подготвя за своите пети избори за две години, на гласоподавателите може да им бъде простено да мислят, че политиката на тяхната страна също е до голяма степен илюзия”, коментира изданието в анализ преди вота на 2 април.  

„Да вземем миналата година: докато парламентът обсъждаше дали да разреши изпращането на оръжия в Украйна, българските лидери настояваха, че страната все още не го прави. Всъщност до 3 ноември, когато парламентът одобри износа, неговите оръжейни фабрики вече доставяха оръжия за Украйна от месеци“, пише „Икономист“.

На този фон, в коментар от преди няколко дни„EurActive” отбелязва, че българските политически партии са толкова разделени по различни въпроси, че една жизнеспособна коалиция изглежда като мисия невъзможна.  

Освен в България, тази неделя ще гласуват във Финландия и в Черна Гора.