Светофари се появиха на пътен възел на Околовръстното в София. Решението за поставянето им предизвика изненада, а граждани предупредиха, че те създават опасност. 

На детелината, на булевард „България“ ограничението на скоростта е 70 километра в час, а на Околовръсното шосе е  80. Днес на детелината, която ги свързва, се появиха 2 светофара – монтирани в завоите. 

„Няма видимост. Тоест от 1 страна решението според нас ще е опасно, от друга е нелогично, защото пресичането тук е през 3 връзки. Ама само на 2 от тях има светофар. А третата?“, пита Андрей Зографски. 

От тук ще мине нова велоалея. Затова са монтирани светофарите, обясниха от общината.

Според  инж. Димитър Петров по този начин ще се свърже планината с центъра. Ролята на тези 2 светофара е да осигури безопасното пресичане на велосипедистите, посочи той.  

На новоизградените светофари ще бъдат монтирани и бутони. Само след като ги натиснат, велосипедистите ще могат да минат. 

Снимка: btvnovinite.bg

От сдружение Велоеволюция признават, че нужда от велоалея от центъра до планината има, но се притесняват дали мястото е безопасно.  

„За нас е притеснението този голям радиус завой. Тук е висока скоростта – имаме притеснение, че не се вижда светофара и може просто колите да не успеят да спрат навреме“, отбелязва Петя Донева.  

Снимка: btvnovinite.bg

Според общината такава опасност няма.   

 „Ще бъдат монтирани физически ограничители, които визуално ще стесняват платното и ще бъде обозначено със знаци и маркировка на пътното платно“, уточни инж. Димитър Петров.  

Допълниха, че заради наклона в участъка, алтернатива няма.