Съветникът Росен Карадимов, който е един от най-приближените на бившия премиер Сергей Станишев, е получил над 30 000 евро по договор с австрийския лобист Петер Хохегер.

Парите са преведени през 2006 г., когато Карадимов е бил консултант към Министерския съвет на граждански договор. Сумата попаднала в банковата му сметка на фиктивно основание, съобщи днес бившата му съдружничка адвокат Деяна Марчева пред парламентарната комисия, която разследва договорите на кабинета "Станишев" с Хохегер за 1.5 млн. евро.

Марчева е изготвила договор с Хохегер за фирмата на Моника Йосифова, която тогава беше собственик на фирмата "PR and media" ЕООД, а понастоящем има дете от лидера на БСП Сергей Станишев.

„От фирмата съм получила възнаграждение в размер на 35 000 евро през 2006 г.”, каза Марчева, цитирана от „Дневник”. 1500 евро били за самата нея, а останалите са преведени по банков път на фиктивно основание на Росен Карадимов. Юристката обясни, че такива били предварителните договорки.

Според банково извлечение, предоставено от Марчева пред парламентарната комисия, посоченото кухо основание" за превода е "заем".

От 2011 г. тя се съди с Карадимов за датата на прекратяване на адвокатското им съдружие, просъществувало до декември 2009 г.

Депутатът от БСП Ангел Найденов заяви, че Карадимов е свидетел по дело срещу Марчева и това е опит той да бъде изнудван.

Колегата му Антон Кутев пък изтъкна, че адвокатката е била сътрудник на депутата от ГЕРБ Петър Петров. Народният представител не е член на комисията „Хохеге”, но участва активно в нейната работа като задава въпроси и налага дневния й ред. „Твърдя, че Петър Петров се намира в тежък конфликт на интереси”, каза Кутев.