Светлана Дончева, съпругата на министър Томислав Дончев, използва отново „Фейсбук”, за да сподели мнението си по въпросите за интеграцията на малцинствата и спазването на правилата от всички.

Преди двадесетина дни неин пост в социалната мрежа, в който заяви, че „морковите за циганите са на свършване и е време за тоягата”, предизвика множество реакции.

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова тогава Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка, ако не направи това.

В новия си пост Дончева призова БХК „да излезе с „остра” декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос”.

„Също така предлагам, всяка циганка от въпросния блок да се отрече от мъжа си, ако е хвърлял камъни и дърве по униформените лица”, пише още в поста ѝ – вероятна препратка към реакциите след първия ѝ пост и позицията на Томислав Дончев в нейна защита.

„А сега сериозно. Българският полицай, независимо от своя етнос, е въплъщение на държавността. Той трябва да бъде уважаван и слушан. Да посегнеш върху полицейски служител е като да посегнеш на всички нас, защото ние сме държавата”, написа тя по-късно в следващ пост.