Основен приоритет пред външното министерство през служебния му мандат ще бъде реализирането на изборите за сънародниците ни в чужбина и ще заложи на няколко основни принципа - почтеност, прозрачност и приемственост.

Това каза служебният външен министър Светлан Стоев, който прие поста от Екатерина Захариева на церемония в МВнР. Захариева се изказа ласкаво за нейния служебен наследник и му пожела успех.

Снимка: БГНЕС

От своя страна Светлан Стоев заяви, че има пълна приемственост и с предшественика си застават рамо до рамо във външната политика на България. Те изразиха солидарност към Израел и апелираха за прекратяване на конфликта.

Захариева изказа благодарност към екипа си за работата през 4-годишния мандат и заяви, че България се е превърнала в сърцето на Европа.

Снимка: БГНЕС

Тя открои ключовите проекти, които са реализирани чрез дипломация с останалите държави и начерта основните приоритети във външната политика на България, които стоят пред наследника й.

Екатерина Захариева заяви, че държавата ни продължава да търси решение по повод членството на Северна Македония в ЕС, но и че то не трябва да бъде на цената на компромис със суверенитета на България.

Светлан Стоев подари на Екатерина Захариева и символичен подарък от Копенхаген.

Снимка: БГНЕС