Патриарх Неофит остава в болница и днес. Състоянието му е стабилно, има и известно подобрение, съобщиха за bTV от Светия синод. Негово светейшество е настанен във ВМА с белодробно заболяване.

За пореден ден от болницата не дават официална информация за състоянието на патриарха. Едва днес генерал Мутафчийски каза, че това е така, защото по тази тема може да говори само Светия синод.

Според източници на bTV от синода, състоянието на Негово светейшество се е подобрило и няма лоша прогноза за състоянието му.

През септември 2022 г. патриархът беше приет по спешност в болница с пневмония.

От месец насам 78-годишният Неофит не се е появявал публично, дори на срещите на Светия синод с политици.

А от Софийската митрополия в църквата „Света Марина“ е отслужена литургия за оздравяването на патриарха. В нея е участвал епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Молитви за здравето на патриарха се отслужиха и в храмовете в цялата страна. Едно от обичаните места, които главата на Българската православна църква често посещава, е Троянският манастир. 

„На всички ни е много скъп и мил. Той много пъти е идвал тук, последно идва преди рождения си ден за кратко. На всички хора ни е мъчно за него и дай Боже нали да се оправи. Молим се и ние всеки ден тук. Пред иконата, която е много силна – „Троеручица", каза Венета Шойлекова.

Патриархът е бил последно в обителта дни преди големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Всички митрополити от страната пътуват към Пловдив. Утре те ще участват в научна конференция, която е в дневния ред на синода повече от месец.