Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, остава в сила забраната за сватби, кръщенета и погребения с повече от 15 присъстващи. Сватбеният бранш иска спешна отмяна на ограниченията, които определя като "нелогични".

Рая и Теодор трябва да се оженят след по-малко от 10 дни.

„В последните 3-4 седмици всички индикации показваха, че най вероятно нашето събитие ще успее да се състои. Ние можем да се съберем със същите тези 120 човека, които ще присъстват на нашата сватба, в заведение, но е парадоксално, че не можем да направим сватба", каза Рая Петкова

"Изобщо не сме съгласни, намираме го за много нелогично“, допълни Теодор.

В подобна ситуация са и Деляна и бъдещия й съпруг.

„Има гости и не от София, дори има такива от чужбина, които се бяха организирали с PCR тест, за да могат да дойдат“, обясни Деляна Дочева.

Сватбените агенции вече предлагат условия, при които младоженците не държат неустойки, ако тържеството не се състои заради форсмажорни обстоятелства.

„Поръчват се например цветя, които идват от по-рано, храна също идва по-рано. Тези неща, веднъж поръчани, след това няма какво да ги направим - плащаме ги и това е“, добави Деляна Дочева.

Три асоциации от сватбения бранш излязоха с отворено писмо до здравния министър. Фотографи, видеоператори, флористи и сватбени диджеи настояват за спешна отмяна на забраната.

„Нашият бранш практически не функционира и не работи от началото на противоепидемичната обстановка март месец. Не е получил абсолютно никакви компенсации, защото представляваме в основната си част самоосигуряващи се лица“, каза Петър Делийски.


Ако не бъдат чути исканията им, от сватбения бранш готвят протест още в първия работен ден.