Стотици двойки чакат епидемията да премине, за да се бракосъчетаят. Мерките за социална изолация направиха невъзможни радостните ритуали.

Едно от най-желаните заведения в София за сватбени тържества е затворено от месец март насам. Само тук са отменени 15 сватбени тържества от началото на сезона.

Снимка: bTV

Що се касае до столичните ритуални зали от началото на пандемията: около 100 двойки са отменили бракосъчетанието си. 360 обаче са встъпили в брак въпреки заразата.

Двойките и родителите им обаче недоволстват, защото само са подписали и не са имали празненство.

Във втория по големина град Пловдив до вчера ритуалите в обредната зала ставаха без гости, с маски и гумени ръкавици. Което не отказа тази млада двойка.

Снимка: bTV

А днес Марин и Ивелина станаха първата двойка, която се възползваха от ритуала навън.

COVID-19 предизвика безпрецедентно объркване на плановете за бракосъчетания.

"Доста двойки преместиха своите дати от април за август и за септември”, каза Чудомира Пинджева, директор на ОП "Радостни обреди" – Пловдив.

Снимка: bTV

Явора и Деян вече три пъти са променяли датата. Те държат на голяма сватба.

„Тъй като е с 300 човека гости, които са негови приятели от Германия, роднини извън София... И я променихме за юли догодина“, казва Явора.

Масовото отлагане на дати не е само личен проблем, а и проблем за бизнеса.

Снимка: bTV

„Трябва да има диалог с бизнеса и ясни и конкретни решения! Ние не знаем, ето казват ако минем 100 болни на ден пак затваряме. Нито може да се планира, дори да заредим обектите със стока, а утре?“, обясни Емил Николчев - управител на ресторант.

А Явора и Деян са щастливи в очакване на първото си дете и казват, че купонът ще почака.

Догодина се очаква бум на сватбите, защото ще се съберат отменените от тази година и планираните за догодина.

Ако бъде приет Законът за здравето другата седмица се очаква със заповед на Столична община да стане ясно до колко души ще могат да присъстват в обредната зала. В момента това са общо 6 – младоженци, свидетели, длъжностно лице и фотограф.