Сватбена церемония в буйна река, а всички гости  се спускат с рафтинг лодки – това не е десант на река, а начинът, по който гостите пристигат на сватбено тържество на река Тара в Босна.

След церемонията гостите на младоженците – Спасиана и Веселин Пауновски, не се отправят към някой ресторант, а поемат по бързеите с рафтинг лодки, за да изминат 17 километра в тях.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди време Спасиана и Веселин се запознават на река Струма, където Веселин се занимава с рафтинг. Това е негова професия и призвание, а в наши дни до голяма степен и на Спасиана. Това дава отговор и на въпроса защо именно в реката правят това важно за всеки тържество. 

Снимка: Ладислав Цветков

Сватбената рокля на булката е заменена с бял неопрен. В реката младоженците разменят пръстени и целувки. Разбира се, по традиция се хвърля и „букет”, който всъщност а спасително въже.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на булката това е символично. „Да се хвърли въже и някой друг да се спаси от самотата и да намери човека до себе си. Всичко е символика”, подчертава Спасиана.

Снимка: Ладислав Цветков

Тържеството продължава, при което гостите се отправят по реката за 17 километрово спускане. На много от тях това е нещо, което им се случва за първи път. Все пак е добре, че през август реката не е толкова пълноводна. През пролетта река Тара е място, където само професионалисти може да се спускат по нея. Тази част от тържеството продължава близо 5 часа. Няма тостове, ордьоври и салати. Кулминация на това пътешествие е спирка на едно от най-забележителните места - прекрасен водопад със смразяващи ледени води. Именно на това място младоженците разчупват и погачата.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние се чувстваме комфортно, тук и сега където сме макар и да е имало умора, 17 километра трасе, гребане, подлагаме гостите на невероятно предизвикателство. Осъзнаваме го, но аз не видях нито един без усмивка днес”, казва булката.  

Веселин пък признава, че реката му доставя невероятна наслада. „Аз не обичам кръчми, алкохол и не си представям една сватба да седнем на масата и цяла вечер да пием и да слушаме музика”, категоричене е младоженецът.