Обичаят Сурва се проведе въпреки пандемията. Коронавирусът не спря традиционните прояви на сурвакари с маски и костюми в Пернишко. 

В навечерието на 14 януари, облечени в своите животински кожи и тежки звънци, хората от региона се опитват да изгонят злите сили с танци около огньове. 

Заради противоепидемичните мерки тази година не се състоя традиционното събиране на групите от различните села и обикалянето по домовете за здраве и берекет. 

Здравните власти предупредиха публиката да не се струпва около сурвакарите, да пазят дистанция и да бъдат с маски. 

Люлин е едно от селата, в които обичаят се проведе. Росен Ценев по професия е електротехник, но от години е част от сурвакарската група на селото. Хобито ми е да прави маски, познати в този край като ликове. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му използва естествени материали – кожи от животни и дърво. Повечето маски на сурвакарите от село Люлин са негово дело. При население от около 800 жители, около 140 са част от групата. 

Снимка: Ладислав Цветков

Международният маскараден фестивал „Сурва“ в Перник, който се провежда всяка година в последния уикенд на януари, тази година няма да се състои заради пандемията. Той беше отложен за втори път, след като миналата година водната криза в региона попречи на провеждането му. 

Още от атмосферата вижте във видеото!