10 млн. лв. ще получи Софийския университет „Свети Климент Охридски” за поддръжка на инфраструктурата си, както и нова сграда за Медицинския факултет, стана ясно след среща на ръководството на Алма Матер и финансовия министър Владислав Горанов и колегата му от образователното ведомство Красимир Вълчев.

СУ ще получи сградата на Професионалната гимназия по облекло на бул. „Черни връх” в София – като компенсацията за тази на булевард „Александър Стамболийски”, която беше дадена за ползване на ВСС. Професионалната гимназия пък ще се премести в друга сграда в квартал „Лозенец”.

По този начин напрежението в Алма Матер, където дори обмисляха протест, беше потушено. Решението от днес вероятно ще бъде потвърдено на заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Софийският университет е основан през 1888 г. е основан и това ни дава повод да протегнем отново ръка и да отпуснем немалък ресурс – около 10 млн. лв. за допълнителни инвестиции в инфраструктурата, която СУ ползва”, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.