Поредна авария остави Перник без топла вода. Проблемите започнаха, след като миналия четвъртък се скъса дигата на шламохранилището на ТЕЦ "Перник". На този фон Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват съвместна проверка на дружеството.

В дома на Донка шести ден топлата вода не потича. Жената е пенсионер. Грижи се за болния си син. Средства за бойлер няма. „То като фикуси се поливаме. Много е трудно така“, казва и друга жена и посочва, че непрекъснато плаща фантастични сметки.

Снимка: btvnovinite.bg

Вода трябваше да има от сутринта, но авария на парогенератор на теца отново осуети това.

„Това тук ни прилича малко на играта "ще го направим на инат". Вие ни спирате шламохранилището, ние водата“, отбеляза кметът на Перник - Станислав Владимиров.

Дигата на шламохранилището е възстановена, но то все още не работи. Седмица след аварията, районът тук продължава да не е изчистен, а стадионът е покрит с шлам.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос към РИОСВ-Перник дали шламохранилището ще заработи, бяхме прехвърлени към Министерството на енергетиката.

Снимка: btvnovinite.bg

От там обявиха, че не виждат причина ведомството да се произнася. Но ще проверят техническото състояние на парогенератора, както и лицензите за производство и пренос на топлинна енергия.

Снимка: btvnovinite.bg

А жителите на кварталите в близост до шламохранилището заплашват с протести, ако то не престане да функционира.