Ледените януарски дни започнаха. Най-мразовитият град в България днес беше Кнежа. Тази вечер там температурата беше -21.6 градуса.

Рекордът обаче е от 1947 г. – с цели 10 градуса по-малко.

След Кнежа най-студено беше в Драгоман - минус 19, Плевен и Кюстендил - минус 18 , София - минус 16 градуса. Предупреждението за опасно ниски температури и опасност от измръзване имаше общо в 16 области от страната днес.

Предупреждение за опасно студено време е обявено и за утре - отново в 16 области на Северна и Западна България.

Следващият ден с рекордно ниски температури се очаква да бъде неделя.

Как се работи в студа

С чувство за хумор Орлин Иванов приема предизвикателството на студа. Заради минусовите температури тази нощ едната гума на автобуса му се е спукала.

„Гръмнала е, от леда, има остри парчета. Това са нормални температури за тук, почти всяка зима си ги има, не е изненада за хората от града. Даже до минус 30 е падала температурата”, казва той.

Шофьор е от 35 години. Всеки ден извозва работниците от района до атомната централа в Козлодуй – сутрин, следобед и вечер, независимо от времето.

Той разказва, че с горелка е свалял стотици килограми лед от возилото. Според местните, в района има течение, заради което често отбелязват и зимни, и летни температурни рекорди.

Независимо от минусите обаче Орлин по няколко пъти на ден изминава 70 километра до Козлодуй, защото над 50 души разчитат на превоза му.

Ледът прати десетки в спешните отделения

И към 19:00 часа имаше пациенти, които чакат пред приемните кабинети в „Пирогов”. През деня там преминаха 85 души, пострадали от поледици. 20 от тях се наложи да останат за лечение в болницата.

А на спешния телефон 112, до който прибягват само най-тежките случаи, получиха над 60 сигнала, само до ранния следобед.

Заради лошото време, пациентите постъпват основно с травми на китките, глезените и рамената. „Това се дължи на това, че пациентите поради непредпазливост се подхлъзват и падат на улицата и след това идват при нас", каза травматологът д-р Александър Илиев.

Освен костите, пазете и сърцето си, ако сте със заболяване. Кардиолози предупреждават, че при това време навън се увеличават аритмиите и инфарктите.

От спешният телефон 112 регистрират ръст в сигналите за пострадали от поледици. Днес до ранния следобед обажданията бяха над 60.

От спешния телефон разказаха, че граждани им се обаждат и за да питат защо нямат ток и вода вкъщи. А тези въпроси освен чене са за 112, бавят обслужването на останалите сигнали.

От днес до петък в „Пирогов” започна акция по кръводаряване . Всеки, който желае да помогне на хора в нужда, трябва да носи личната си карта. Препоръчително е кръводарителите да са закусили и пили кафе.