В началото на пролетта строителството по лот 1 и лот 2 на магистрала "Хемус" е било зазимено. Това съобщи служебният регионален министър Иван Шишков.

Той и председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - Иво Иванов, инспектираха обекта.

По думите им строителите не работят заради забавени плащания. Последно те са получили пари през ноември миналата година. 

Министър Шишков каза, че през следващите седмици ще търси възможност дължимите суми да бъдат изплатени, за да може строителството да продължи и сроковете да бъдат изпълнени.

По план Лот 1 трябва да е готов догодина, а лот 2 - през 2024 г.

От Автомагистрали ЕАД изпратиха официално писмо до bTV. В него се казва, че относно участък 1, 2 и 3 на АМ „Хемус“ действително има забавяне.

Според тях това забавяне обаче се дължи на два основни проблема:

- Нерегулярните разплащания, които водят до стопиране при изпълнението на заявките за материали и механизация.

- Липсата на индексация на цените за материали и механизация води до стопанска невъзможност за изпълнение на договорните условия към настоящия момент.

„Автомагистрали“ ЕАД очаква решение на възникналия казус, който предвид сложността следва да се реши на най-високо държавно ниво, тъй като липсата на решение ще доведе до реализирането на огромни финансови загуби и невъзможност за реализацията на обекта, който е от жизненоважно значение за цяла Северна България“, се казва в позицията.