Кабинетът разреши на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) да сключи договори за изпълнение на дейности по участък 2 от проекта за изграждане на Западна дъга на Софийския околовръстен път, преди ЕК окончателно да одобри финансирането му. Строителството ще започне до дни, съобщиха от АПИ за bTV.

„Събери днес строителите и да се организира целият бранш и да го завърши. Иначе догодина да дойдете и да кажете: Дайте 30, 40, 50 милиона от бюджета, за да си довършим това, за което имахме европейско финансиране… Ние и да обясним, че по времето на Орешарски това беше абсолютно спряно и в последната една година спасяваме парите, то е факт, но ще се отрази на бюджета и на парите, които чакат всички останали”, казал премиерът по време на заседанието на регионалния министър Лиляна Павлова.

Пътната отсечка е част от АМ „Калотина – София”. Разширението на западната дъга е на обща стойност от близо 133.5 млн. лв. Малко над 7 милиона лева от тази сума са осигурени в първия програмен период на Оперативна програма "Транспорт". Останалата сума трябва да бъде получена безвъзмездно по програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020).