Строителният сектор ще нарасне двойно през следващата година благодарение на два милиарда лева, които секторът ще усвои, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БТА.

Парите ще дойдат от ОП "Регионално развитие", проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет. Благодарение на това ще се разкрият много временни постоянни работни места, както и ще се подобри енергийната ефективност на жилищни блокове в столицата и страната.

По думите на министъра софиянци са подали най-много заявление за обновяване на фасадите на жилищата си, следвани от жителите на Смолян.

„За следващия програмен период ще можем да разчитаме на около 200 млн. лв. по новата оперативна програма за обновяване на жилищата”, отбеляза Павлова. Тя допълни, че живеещите в голям блок изключително трудно взимат общо решение за участие в подобен проект и затова най-често се обновяват сгради с около 6 етажа.

Идеята е за създаване на гаранционен фонд, който да подкрепи социално-слабите българи, които
нямат финансовата възможност да санират блоковете си. Засега обаче приоритет е одобрението на тези проекти, които вече са подали заявления и да се оцени колко хора избобщо не могатд а участват в съфинансирането.

Министър Павлова уточни и какви инфраструктурни проект стартират догодина. Предстои довършване на магистрала"Тракия", продължава работата по магистрала "Марица".  Стартират и ключовите втори ЛОТ на автомагистрала "Струма", обходите на Враца, Монтана, Габрово, Западната дъга на софийския околовръстен път, Северната скоростна тангента на софийското околовръстно, пътят София - Калотина. "Освен това догодина започваме и проекти за
язовири, финансирани по Световната банка", допълни тя.