„Преди около месец се обърнахме с апел да не се спира строителството в България и бяхме чути. Сега идваме с един по-различен апел – строителството не просто да се запази, а то да бъде двигателят на развитието в следващия етап“.

Това каза на извънреден брифинг Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

„20 страни от ЕС са провели видеоконференция. За да се излезе икономически от кризата, е необходимо „строително цунами“, допълни той.

Николов даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което ще донесе заетост на 430 000 души допълнително в страната. Според строителния сектор програмата за саниране е била „несправедливо оплюта“.

"Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може колкото се може повече фирми да участват в този процес. Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Да дефинираме не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности", обясни още Валентин Николов.

„Възлагаме огромни надежди на сектор строителство да ни изведе от кризата“, заяви от своя страна зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Преди брифинга представителите на строителната камара са имали среща с премира Бойко Борисов. По време на нея е обсъдено работата на значимите инфраструктурни проекти, както и мерките за малкия и среден строителен бранш.

200 000 са заетите по официални данни в бранша. Между 20 и 25 000 работници са се върнали от чужбина, а от бранша искат те да останат в България, а не да отидат отново да работят в други страни.

Строителният бранш настоява още правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14 и 16 ч. Те искат ясни параметри на допустимите децибели шум.

"Трябва да подкрепим колегите от Камарата на строителите и да позволим работа в диапазона между 14 и 16 ч. в делничните дни. Тази тема обаче ще бъде обсъдена с ресорните министерства, за да има консенсус“, заяви Нанков.

Предстои реализацията и на ВиК проекти в цялата страна, което също ще осигури достатъчен обем проекти за малкия и средния строителен бизнес.