Влезе в сила задължението на ресторантьорите да отбелязват алергените в менюто на своите заведения. Повечето собственици вече са изпълнили изискването, но Агенцията за безопасност на храните започва проверки. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” директорът на агенцията Пламен Моллов.

Сред изрядните заведения той посочи по-големите и утвърдени вериги. Моллов изтъкна, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания. За неправилно етикиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората – между 1000 и 3000 лева.

Пламен Моллов отново обясни, че по регламента всички храни, които съдържат алергени, трябва да бъдат обозначени – на менюто или на видно неизтриваемо място. Ако самата храна е алерген, като рибата например, не е нужно да се обозначава, тъй като това се знае априори.

Екип на bTV провери дали се спазва регламентът – вижте във видеото.