Законопроект, внесен от депутати от Националния фронт за спасения на България, ще разреши строителството по морския бряг. За това алармират природозащитници.

Снимка: bTV

Миналият петък шестима народни представители от НФСБ внасят промени в Закона за регионалното развитие. В документа попадат изменения на два закона - за устройствата на територията и на черноморското крайбрежие. Добавя се терминът "приоритетни зони за въздействие", т.е. общинските съвети ще решават кой строеж има най-голяма възможност да повлияе върху социално-икономическото развитие на общината.

А тези зони да са и в закона за черноморското крайбрежие, предлагат депутатите от НФСБ. И още:

Снимка: bTV

„Ако за съответната територия на общината няма одобрен общ устройствен план, се допуска промяна в предназначението на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б" въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план.

Зона "А" е до 100 метра от плажа или морския бряг.

„Депутатите предлагат една огромна врата, с която да се започне отново застрояването по морето, включително в местата, където има вече приети ОУП, което е най-скандалното“, каза Люба Батемберска, "Да спасим Карадере".

От НФСБ отклониха поканата ни за интервю. А в мотивите си към предложения законопроект пишат:

Снимка: bTV

„Да се допуска промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии в обхвата на зона "А" и в зона "Б".

От опозицията критикуваха предложенията.

„Простичко казано, земеделски земи, до Черноморското крайбрежие, които в момента не могат да им се смени предназначението, с едно просто мнозинство в общинския съвет могат да се обособят в други зони и да бъдат засторени - още бетон, още строителство по Черноморието“, смята Явор Божанков, депутат, "БСП за България.

Снимка: bTV

От ГЕРБ се въздържат от коментар с мотива, че законопроектът първо ще се обсъди в парламентарната им група. През юли обаче в разгара на казуса "Алепу" председателят на екокомисията обеща  забрана за строителство край морския бряг.

„Ще наложим забрана на строителството в Зона "А" - 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство“, каза Ивелина Василева, предс. на Комисия по околна среда в НС.

Все още не е ясно дали ГЕРБ ще подкрепи коалиционния си партньор за внесените сега законови поправки.