На Йордановден стотици се включиха в традиционното хвърляне на кръста в цялата страна.

Тази година е точно трийстата от възстановяването на ритуала за хвърлянето на кръста в София. На Богоявление през 1992 г. в езерото „Ариана“ скочиха трима души. Днес ритуала е на езерото "Дружба."

Кръстът бе изваден от Димитър, който участва за първи път.

При пролетна обстановка, температура на въздуха от 17 градуса, около 60 души се хвърлиха във водите на Черно море във Варна. Богоявленският кръст беше изваден от 19-годишния студент и състезател по водна топка Димитър Петров.

"Това е богословия и здраве за цялата родина. И се надявам тази година да бъде за последно с такива мерки и догодина да се съберем всички, и отново да повторим тази традиция", каза Димитър Петров.

В Бургас хиляди наблюдаваха ритуала от брега. Суматоха и кратко сборичкване във водата съпроводиха спасяването на богоявленския кръст. Светинята се озова в ръцете на 22-годишен студент по бокс, надделял над 65 смелчаци.

"Благословен, чувствам се прекрасно, малко е студено, смелостта я имамe, имах и късмет, че доста от момчетата го пропуснаха. Пожелавам си да съм здрав, всичко друго ще го постигнем!", заяви Ангел Стойчев.

В Хасково тържественият водосвет отслужи пловдивският митрополит  Николай. Ритуалът продължи с хвърляне на кръста. За него във Водното огледало скочиха  33-ма мъже. Улови го 26-годишният рехабилитатор Яков Дамянов

„Моето послание към хората – да се грижат повече за себе си, за природата, да не я мърсят, защото това е всичко. И Господ винаги гледа и помага“, каза Яков Дамянов.

От децата, за които специално бе изграден басейн в двора на манастира „Свети Йоан Предтеча“, пръв до кръста стигна 13- годишният Костадин.

В Благоевград богоявленският кръст попадна в ръцете на 30-годишния Красимир Крумов, който не за първи път влиза във водата, но за първи път успява.

В Русе мъж бе арестуван, след като скочи за кръста въпреки забраната. Той не е бил допуснат заради положителна проба за алкохол. След излизането му от реката, полицаите са поискали документите му, но е последвал скандал. След оказана съпротива мъжът бе арестуван.

Кръстът бе изваден от 27-гoдишния Teoдop Цветков, който го спасява за пета година с пожеланието:

„Хората да сме по-смирени, да загърбим егото си, завистта си в нас, и да излезем да споделим успеха с останалите“.

27 смелчаци скочиха в ледените води на река Тунджа в Ямбол. Най-младият е на 11, най-възрастният на 76 години.

Кръстът беше изваден от Асен Николаев, на 21 г., безработен . Той скача за пръв път и пожела здраве на всички.

Близо 30 мераклии скочиха за кръста във врачанското село Зверино. Възобновената от шест години традиция  привлича участници отблизо и далеч, ,и освен на Богоявление, е посветена на 174 години от рождението на Христо Ботев. Селото е известно с това, че е единственото, спасило Ботеви четници в бунтовната 1876 г. 

Пръв до реликвата стигна 30-годишният Митко Ангелов. В студените води на река Златица се изви мъжко празнично хоро. Най-малките участници бяха само на годинка.

„Пожелавам на всички да изпитат това чувство, да са живи и здрави, и най-накрая да се отървем от пандемии, да бъдем свободни хора“, отбеляза Митко Ангелов.

В Петрич кръстът бе ваден в продължение на пет часа, защото, след като го хвърлили в река Луда Мара, не успели да го намерят. Наложило се и да източат водата. 

За поредна година Калофер събра стотици, които се включиха в традиционното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа.

На Богоявление традицията повелява да се извие мъжко хоро в река Тунджа и да се спаси богоявленския кръст, който го хване ще бъда здрав и честит през цялата година.

С тъпани и гайди и тази година калоферци се хванаха на мъжко хоро. Тази година кметът отново поведе леденото хоро.

Минути преди 8 ч. хвърлиха и богоявленския кръст, а традицията е той да попада в ръцете на най-младия участник в хорото - тази година това е 4 годишният Димчо.

Събитието отрази професор Георги Рачев.

„Имаме нужда от един идеал - дали е съвършен или не, не е толкова страшно, важното е да го носим в себе си, за да може да се стремим към него“, каза проф. Георги Рачев.

Здраве за всички си пожелаха калоферци, а обичаят отново бе спазен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!