Стотици се събраха пред сградата на Парламента и поискаха декриминализиране на употребата на марихуана. По данни на МВР, на събитието са задържани 3 лица, заради употреба на забранени вещества.

Днешната дата е избрана символично.

„Свобода за конопа” – Това поискаха няколкостотин души днес точно в 4:20 ч. на 20 април.

„На всеки кръгъл час млад човек попада в ареста за трева и никой в държавата не може да обясни защо това се случва по този начин”, каза Димитър Карагегов.

Датата не е избрана случайно – числата са символ на канабис културата.Така в 4:20 следобед демонстрантите запалиха по цигара.

„На някои хора им спира животозастрашаващите гърчове. На мен ми няма нищо, но предпочитам да пуша трева, отколкото алкохол и синтетични наркотици”, обясни Джонатан.

Въпреки забраната у нас, някои признаха, че дори отглеждат коноп в дома си.

Въпреки исканията и примерът на някои държави в Европа обаче, психиатрите са категорични – марихуаната носи риск за здравето. 

„Виждала съм и шизофренни разстройства, и биполярни разстройства, и снижение на интелекта. Когато се отглеждат растенията за медицински цели, нещата стоят по различен начин”, заяви Цветеслава Гълабова.

„Аз самият страдам от депресия и това е един от начините да избягам от нея. Нищо друго не помага”, категоричен е Александър.

Протестът премина спокойно. Въпреки това арестувани имаше.