Стотици пациенти, сред които и много деца, догодина отново няма да получат финансиране от Здравната каса за скъпоструващи дефибрилатори. Пациентите, страдащи от аритмии, се нуждаят от устройствата, за да живеят. В момента страната ни е на първо място по смъртност в Евросъюза.

Опасните аритмии убиват за минути. От тях страда и Поля Шумкова. Едва 13-годишна става първото дете у нас с имплантиран дефибрилатор.

„Всичко започна на 11, когато започна да ми става зле и получавах припадъци. Две години бях лекувана за епилепсия, която нямах”, разказва тя.

След изследвания става ясно, че има заболяване, заради което сърцето ѝ постоянно излиза от ритъм. За да оцелее, се нуждае от такъв дефибрилатор.

„Всекидневните аритмии и всекидневните включвания на дефибрилатора ме плашат още повече. Като цяло не се даваха големи шансове да оцелея”, допълва Поля.

Оцелява обаче и днес живее пълноценно.

Цената на едно устройство е над 10 хиляди лева. Здравната каса покрива само 6 хиляди. Подмяната на батериите на всеки няколко години също е с подобна цена. Според лекарите всяка година нови 400 души имат спешна нужда от дефибрилатор. 

„В момента поради тази пречка губим хора. Ако това се случи на улицата при рисков пациент, той е загубен”, коментира д-р Васил Трайков от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология.

Заради недостатъчното финансиране ние сме последни в Европа. Дори в Румъния се имплантират 2-3 пъти повече устройства. У нас са 10 на милион души от населението, а при съседите – 25.  

Първенец в статистиката е Германия с 300 имплантирани на милион. От Здравната каса отказаха конкретни отговори и коментираха, че за допълнително финансиране може да се мисли най-рано през 2020 г.