С военен ритуал в Карлово се проведе възпоменателна церемония в памет на Васил Левски. В навечерието на 144-тата годишнина от гибелта му стотици хора от цялата страна се поклониха пред паметника на Апостола.

Служебният премиер Огнян Герджиков прие строя на представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада и клуб "Родолюбие".

"Народната памет е като шарена черга с пъстри шевици като ръчна везана премяна с цветовете на вечността. В тази памет най-ярко светят имената на онези, които будят народната свяст да не заспива. Като народ сме щастливи, че имаме такова богатство като Васил Левски.

Той отдавна е светец за народа и шифърът на тази святост е закодиран в неговото тефтерче. И си мисля, че и ние, които сме се захванали да теглим общите народни дела в Българско, дали и ние да вземем едно такова тефтерче, в което да отбелязваме като Дякона кой, колко и какво е свършил в ползу роду", каза Герджиков по време на церемонията.

"Апостолът е олицетворение - приживе и след своята гибел. Той е символ на общите усилия на българския народ да отхвърли оковите", каза кметът на Карлово по време на тържествената церемония.

Възпоменателният митинг завърши с полагане на цветя пред паметника на Васил Левски, с едноминутно мълчание и заря.