Стотици хиляди хора по целия свят бягаха заедно в един и същ час с благородна кауза в маратона „Крила за живот“ (Wings For Life). Той събира средства за лечение на гръбначни травми, приковали 3 млн. души в инвалидна количка.

За пръв път в инициативата се включи и България.

Един от участниците у нас беше Владимир Гюров – професионален колоездач, пострадал при катастрофа преди 16 години, който сега кара хендбайк – колело, управлявано с ръце.

Снимка: bTV

„Бягам, защото смятам, че така е редно, защото вярвам в каузата, защото ми харесва и това е моят начин на живот“, сподели той.

Каузата подкрепиха актьори и спортисти.

„Вярваме в доброто и знаем, че с наша помощ ще се намери лек за тези гръбначни травми“, каза снoубордистката Александра Жекова.

Снимка: bTV

Състезателят по акробатичен парапланеризъм Веселин Овчаров участва заради свои приятели, които се борят с този проблем. „За цялото човечество е важно той да се разреши“, коментира той пред bTV.

Снимка: bTV

Маратонът събира средства за изследователската организация „Крила за живот“, основана от двукратния световен шампион по мотокрос Hайнц Кинигаднер, когато синът му остава парализиран след инцидент.

Снимка: bTV

Със средствата се финансират над 80 изследователски проекта по целия свят, сред които на университетите Кейбридж и Харвард, за да може един ден гръбначните увреждания да станат напълно лечими. 

Снимка: bTV

За последните три години в маратона бягат над 280 хил. души, изминават повече от 2,8 млн. километра и събират дарения от 13,8 млн. евро.

Вижте повече във видеото: