Заради новия регламент за обработка и защита на личните данни стотици американски интернет-страници вече блокираха достъпа на европейски потребители. Нов борд ще следи за спазването на еврорегламента. Българин ще е заместник-председател.

Всеки ден повече от 250 милиона европейци споделят в интернет свои лични данни, което ги прави уязвими.

Четири от 10 българи имат усещането, че нямат пълен контрол върху своите лични данни. У нас още не е приет Законът за прилагане на европейския документ.

Юристи смятат, че защитата на личните данни не трябва да е за сметка на обществения интерес при разследвания на злоупотреби и журналистите трябва да имат достъп до търговския и имотния регистър.

„Противното би означавало, че журналистиката не може да си свърши работата. Не случайно журналистиката се нарича обществен страж, ако няма журналистически разследвания, няма да има контрол върху управляващите и спиране на измамите и организираната престъпност”, заяви Александър Кашъмов.

Сред най-чувствителните лични данни са тези за здравословното ни състояние. В Александровска болница например се обработват данните поне на 1000 души седмично.

„Информацията е достъпна само до тези, които имат отношение към лечението на конкретния пациент, има изисквания как да се случи. Ние стриктно ги спазваме и не излизаме от тази рамка", каза Диана Пенкова.

В тази болница информацията е ограничена по нива на достъп дори между различните клиники, а пациентите са осведомявани защо се събират и колко време ще се пазят техните лични данни.