Засилени мерки за сигурност и стопроцентров контрол по граничните пунтове - километрични колони се извиха на основните пътища към Турция и Гърция.

Ситуацията днес беше допълнително усложнена от военно учение - близо до Граничния пункт Илинден.

Колкото и затегнат да е контрола по границата, риск винаги има. Като част от Европейския съюз, който вече няколко пъти стана обект на терористични атаки, страната ни винаги може да се превърне в потенциална мишена .  

Те са готови на всичко, за да стигнат Европа. Движат се на групи, като една от тях, щурмувала границата ни от Турция през декември миналата година. Скандалният клип изтекъл в мрежата, днес е обект на проверка от граничната служба, заради видимото бездействие на граничарите. Случката е от района на  свиленградското село Маточина.

Веднъж влезли у нас мигрантите вече са проблем. Имат лица, но нямат самоличност, историите им звучат еднакво и почти винаги  са сирийци. А в лагера в Харманли се оказва, че задържаните  сирииците са иракчани.

После пак изчезват. Първи за проблема заговори в края на миналата година шефът на лагера в Хармнали. „Насила няма как да задържим никого в центъра. Ние не сме затвор. Повечето, след като се регистрират и бъдат настанени,  напускат самоволно центъра без да се обадят на никого”, казва Йордан Маринов.

Така бежанците се превръщат в бегълци. Само за миналата година у нас нелегално са влезли над 10 хиляди души. За да спре бежанската вълна страната ни ще огради цялата българо-турската граница. Двуметровото бодливо защитно съоръжение обаче все още не е напълно готово.

На границата ни с Гърция, освен въведения пълен контрол, се провежда и учение. Сутринта военни автомобили изненадаха жителите на Гоце Делчев.

Първият център с мигранти е на 45 км от Илинден. Стопроцентов граничен контрол вече действа на Кулата - минаването през пункта става бавно.

Някои минаха границата пеша. Допълнително преминаването се бави и заради ремонт на едно от трасетата за леки коли. Нервите на чакащите не издържаха.

Междувременно стана ясно, че 56 лица не са били допуснати до българска територия, защото са преценени от властите като рискови.

Някои са експулсирани, а на други е било забранено изобщо да влизат у нас.

Данните за опасните чужденци у нас са били оповестени от ДАНС на закритото заседание на вътрешната комисия и на комисията за контрол на службите. „Отговорът беше, че почти 60 лица през изминалата година са получили заповеди, с които са експулсирани отстраната ни като някои по подозрение за тероризъм”, заяви Явор Хайтов.

Той обаче отказва да каже колко са заподозрените конкретно за терористична дейност. Действията на ДАНС обаче се подкрепят и от опозицията.

Освен изгонените от страната оказва се, че каналджиите и нелегалните емигранти у нас също са много. Депутати обявиха, че по данни на МВР задържаните чужденци, които незаконно са преминали през България, са точно 4954 души. Каналджиите са по-малко – около 600, като са образувани 408 производства, а привлечените като обвиняеми са 507.

В края на миналата година депутатите гласуваха по-високи санкции за каналджиите, които ще лежат в затвора - от 1-10 години.

От началото на 2015 г. до 12 март 2016 г. службите за сигурност са проверили общо 18 408 мигранти, които са влезли незаконно в страната.

Депутатите днес бяха категорични, че след атентатите в Брюксел рискове за страната ни има и контролът за трафик на хора трябва да е по-сериозен.

Междувременно от партия Атака внесоха в Народното събрание предложение за изграждане на триметрова телена ограда и по границата ни с Гърция. Според тях е необходимо решение на парламента, което да оправомощи изпълнителната власт за строежа на съоръжението.

Така щял да се освободи и допълнителен човешки ресурс.