Стоманени конструкции превземат един от най-красивите и доскоро диви плажове на Южното Черноморие – Мечата дупка край Лозенец. От седмици почиващи в района сигнализират институциите за незаконно строителство, но реакция до момента няма.

От доскоро дивата лагуна с подводна пещера под нея вече няма и спомен. 

В продължение на няколко седмици на плажа се появяват две масивни постройки. Строителството продължава, въпреки че вече има доста летуващи.

„Мечата дупка беше най-дивият плаж. Проблемът не е в това как изглежда, а дали е законно това, което се случва“, коментира природозащитникът Васил Гюров.

„За мен това не са преместваеми обекти – с бетонни стъпки в скалите, които са фиорди, както и в плажа. Смятам, че изобщо не подлежи на коментар, че се нарушава закон“, коментира Моника Лангазова.

Снимка: bTV

В отговор на сигнала от Министерство на туризма отговарят, че заведението се строи по одобрена схема. От строителния контрол пък прехвърлят към община Царево.

„По схемата има търговски обект и медицински пункт“, казва Светлана Мицик от отдел „Незаконно строителство“ в Общината и добавя, че има становище, в което е записано как ще се правят стоманените колони.

На въпрос как с тези колони обектът ще е преместваем, тя отговаря: „Ами те после може да се отрежат и да се махнат. Щом е така дадено и така одобрено“.  

Снимка: bTV

„Водите от заведението се оттичат в градската канализация и всичко си е по проект, няма нищо незаконно, нищо криво – казва наемателят на плаж Мечата дупка Атанас Бухчев. – Едната сграда е заведение, другата сграда е медицински пункт, който ще бъде по-луксозен и ще бъде по-добре за хората“.

А строящото се заведение е толкова голямо, че дори и спасителите предпочитат да стоят на сянка под него, вместо на единствената вишка. 

Институциите не могат да се справят явно и хората трябва да се надигнат и хората да станат институции, коментира Гюров. 

Проверка с джипиес показа, че постройките са изрядни – точно 2% от активната плажна площ. Според местните проблемът е, че тя обхваща и скалите. Те настояват за ново заснемане на плажа, от което те да бъдат извадени.

Вижте повече във видеото: