Възелът, спиращ работата на Столичния общински съвет, се развърза и на осмото си заседание съветниците избраха временен председател.

В продължение на два месеца имаше десетки консултации, скандали, слухове за постигнато съгласие и различни кандидатури за председател. След осем заседания Общинският съвет избра за временен председател Цветомир Петров от групата на ПП-ДБ и "Спаси София".

Снимка: БГНЕС

„Компромисът и постоянният политически диалог ще са в основата на работата на този старт на СОС. Повече от крайно време е да започнем да вършим това, заради което гражданите са ни изпратили - да ги представляваме. Имаме толкова общи програмни цели, нека се фокусираме върху тях, а не върху нещата, които ни разделят. Мечтаех да съм общински съветник, за да работя за родния си град, съдбата ме натоварва с много по-голяма чест и отговорност, каза Цветомир Петров след избора си.

Номинацията му беше подкрепена от 47 общински съветници от 61. Петров ще е на поста до юли.

Петима са заместник-председателите. Това са Бойко Димитров от ПП-ДБ и „Спаси София“, Георги Георгиев от ГЕРБ, Диана Тонова от БСП, Вили Лилков от КОД и Севделина Петрова.

Днес от осмия път потвърдихме народната мъдрост - "Седем пъти мери, един път режи", каза столичният кмет Васил Терзиев след избора на председател.

„Разбрахме се това е да временно и техническо решение“, посочи Борис Бонев от „Спаси София“.

„Възраждане“ изключи четирима общински съветници след избора на председател на Столичния общински съвет. Това са Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов, Севделина Петрова. Това обяви общинският съветник Деян Николов от „Възраждане“ и ги определи, като „предатели“.

По този начин групата се разпада, тъй като правилникът за работа на СОС предвижда, че минималният брой общински съветници за образуване на политическа група в СОС е пет.

Скандал и в редиците на БСП. Малко преди заседанието Корнелия Нинова призова групата им да не подкрепя чужди кандидати.

Подкрепа на кандидата на ПП-ДБ-СС за председател на СОС е липса на морал и предателство към избирателите. Общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет не трябва да подкрепят кандидат за председател, предложен от ПП-ДБ-СС“, подчерта лидерът на БСП.

Мога само да съчувствам на Корнелия Нинова и Костадин Костадинов, този мач съм го играл и мога само да им кажа, че в крайна сметка това е полезно, защото за някакви смешни обещания и пари са се отървали от предатели“, коментира в социалните мрежи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

След над 10 часа работа приключи заседанието на Столичния общински съвет в 23 часа.

На два пъти заседанието беше удължавано. Първоначално общинските съветници решиха да заседават до 21:00 часа като включиха в дневния си ред гласуване за зам.-председатели на СОС, както и за съставите на комисиите. На няколко пъти в залата прекъсваше и осветлението.

Снимка: bTV

Снимка: bTV