От днес абонатите на столичната „Топлофикация” в източните райони могат да платят сметките си за февруари с включените в тях обезщетения.

Лалка Кирилова, с която вече сме се срещали по време на аварията, днес идва на касата на „Топлофикация”, за да разбере колко по-малко ще плати за парно, след като стоя на студено няколко дни.

Сметката за февруари е 128 лева, почти колкото и за предишния месец. Според „Топлофикация” домакинството е било без парно 3 дни. Затова Лалка ще получи неустойка от 3,73 лева. Неустойка се дължи за преустановено парно повече от 48 часа.

„Как може да се подиграват така с хората, хем да нямаш парно, хем да плащаш по-високи сметки за месец, който има по-малко дни и да ти дадат 3,73 лева компенсация”, възмущава се Лалка.

За да се справи със студа, семейството е купило печка за 140 лева. Сметката за ток е двойна - от 18 на 40 лева. Така аварията й струва извънредни близо 200 лева.

„Ще подам нова жалба, чакам от „Топлофикация” да ми кажат по какъв начин са изчислили тези компенсаторни числа”, изтъкна Лалка Кирилова.

От „Топлофикация”- София обявиха, че обезщетенията са различни, а сметките – справедливи.

„Методиката, която предложихме в Столичния общински съвет, е разработена на база нормативната уредба и тя е приета като един справедлив начин, за да бъдат обезщетени хората, които претърпяха неудобствата”, посочи Елизабет Павлова от топлофикационното дружество.

От „Топлофикация” напомнят, че обезщетенията са приспаднати от февруарските сметки, а няма да се връщат допълнително на каса.