Столичната община забрани провеждането на „Луковмарш“ в София.

Заповедта е издадена, след като от СДВР е получено уведомление до кмета на София, че в района на Националния дворец на културата се събират представители на организацията и техни привърженици. 

Шествието обаче не е било съгласувано от Столичната община. Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия за осигуряване на обществения ред.

От Столична община е съгласувано само провеждането на церемония на ул. „Тракия“ 1, след като заповедта за забрана за провеждане на шествието бе обжалвана от организатора и отменена от Административен съд – София град.

Снимка: Владислава Тричкова

Според организаторите на „Луковмарш“ днешната порява е била репетиция за същинското шествие на 17 февруари. „В отговор на репресиите решихме, че който не иска един „Луковмарш“, ще получи цели няколко“, пишат организаторите в социалната мрежа.

Снимка: Владислава Тричкова

„Луковмарш“ е шествие в памет на генерал Христо Луков. Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх, Луков е спорна личност в българската история.

Различни неправителствени организации и общности, изследователи на този период от историята на страната, български и световни медии определят „Луковмарш“ като неонацистка проява.