Столичната община прекрати провеждането на "Луковмарш". Заповедта е издадена, след като от СДВР е получено уведомление до кмета на София, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици. От СО уточняват, че траурното шествие в памет на генерал Луков, не е съгласувано с тях.

Снимка: БГНЕС

Преди дни Столична община и тази година забрани планирания за днес "Луковмарш" в памет на Христо Луков - ръководител на фашистката организация Съюз на българските легиони по времето на Втората световна война и открит привърженик на Адолф Хитлер.

Въпреки това неофашистите се събраха в центъра на София. Имаше и шествие срещу "Луковмарш" под надслов "Без нацисти по улиците ни!".

Снимка: БГНЕС

В уведомлението е посочено, че шествието ще доведе до нарушаване на обществения ред. Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред, добавят от СО.

Снимка: БГНЕС

Столична община издаде писмо, с което съгласува само възпоменателна церемония със събиране на място на ул. „Тракия“ №1.

Снимка: БГНЕС

Съгласувателното писмо е обжалвано пред Административен съд - София-град и върнато като нищожно.