Днес Столичната община ще представи своята програма за подобряването на качеството на въздуха.

Това се случва, след като неколкократно в някои райони на София бяха засичани стойности на фините прахови частици повече от пет пъти над нормата. В последните 24 часа няма сериозно превишаване на нормите за фините прахови частици.

3-годишната програма е разработена с експерти от БАН, техническия и химикотехнологичен и металургичен университет. Някои от мерките, които кметът на София Йорданка Фандъкова предлага са засилване на контрола при техническите прегледи на автомобилите и спиране от движение на колите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми. Обмисля се и въвеждане на система за ранно предупреждение на хората в столицата при прогноза за повишаване на нивата на фини прахови частици и градски транспорт без билет в дните със замърсяване. Фандъкова предлага и продължаване на зелените политики, залесяване и създаване на нови зелени площи около натоварените булеварди.

Основните причинители на замърсяването са  автомобилният транспорт, отоплението с твърди и течни горива, замърсените пътни настилки и някои топлоелектрически централи .

В Пловдив също беше отчетено по-високо ниво на замърсяване на въздуха.

Вижте повече във видеото: