Калкулаторът за новия данък за колите в София вече е готов и бе публикуван на сайта на Столична община. „Информационно обслужване” въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на МПС в София може да изчисли какъв данък ще дължи за автомобила си за 2020 г.

Можете да изчислите ТУК.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември миналата година, бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна):

  • Под индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.
  • Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати.
  • Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.