Табела, поставена на столично кръстовище предизвика недоумение в гражданите и посетителите на София. На нея пише „Трамваят е с предимство на пешеходна пътека“. 

Хората се запитаха: „Това пътен знак ли е?“. Заради настъпилото объркване от СДВР отговориха: 

„Трамваят е с предимство на пешеходна пътека“ е информационна табела, а не е пътен знак“.

И уточняват, че от Столична община започват информационна кампания с поставянето на такива табели, за да се предотвратят рискови ситуации в конфликтни точки между участниците в движението.  

„Много хора редовно преминават на метри пред трамваите на пешеходна пътека, без да преценят, че спирачният път не е като на лек автомобил, доста по-дълъг е, и е рисковано. Не всички са водачи на моторни превозни средства и не са запознати със Закона за движение по пътищата“, пишат от Столичната дирекция и дават пример с нормативната уредба: 

Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

Чл. 120. (2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца. 

До края на месеца на 40 места в София ще бъдат поставени същите информационни табели, ", а до края на август ще има такива на общо 70 точки.