На 4 януари честваме 141 години от Освобождението на София. През 1878 г. София е малка, полуразрушена, без истински улици. В деня, когато войските на ген. Гурко влизат в столицата си спомняме за цената на отвоюваната свобода.

„В  навечерието на 4 януари загинаха софийските книжари, които се опитваха да ускорят това събитие”, посочи Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община.

Снимка: btvnovinite.bg


Софийски книжари са революционери, които разпространяват бунтовни брошури и песнопойки с патриотични песни. Книжарите са разкрити от османските власти. По-малко от два месеца преди освобождението на София, те са обесени на Шарения мост в края на града, но делото им се помни.

Снимка: btvnovinite.bg


Малко известен факт е, че Лъвов мост в София е построен именно в памет на четиримата книжари, като лъвовете символизират четиримата обесени революционери, недочакали свободата.

Снимка: btvnovinite.bg


Идеята за построяването на Лъвов мост на мястото на Шарения мост е на Христо Г. Данов и е приета с въодушевление от много интелектуалци и политици.

Днес в катедралния храм св. Неделя нямаше никакви политици. По традиция българският патриарх Неофит дойде, за да отслужи благодарствен молебен. След това започна литийно шествие по улиците на София, което стигна до паметника на ген. Гурко, предвождал руските освободителни войски.